TEMEL YANGIN EĞİTİMİ
Eğitimin amacı:
Bu eğitimin sonunda kişi görevli olsun olmasın tüm, tüm ekiplerin ve tüm çalışanların başlangıç yangınına ya da yayılmış olan bir yangına doğru malzeme ile ve doğru şekilde müdahale etmesi, söndürmesi yada yayılmasını engellemesi hedeflenmektedir.
Tesis ve/veya kurumlarda ki en büyük risk ve hasarı bina içi alanlarda çıkabilecek bir yangın oluşturur. Bina içi alanlarda çıkan yangınlar tavan yüksekliğine ve ortam genişliğine de bağlı olmak üzere genel ofis alanlarında 90 saniye içinde söndürülemez hale gelecek ve bu aşamadan 4 dakika sonra ise çok katlı yapılarda bir üst katta ikincil yangınlar çıkacaktır. Bu süreç yanıcı sıvıların bulunduğu alanlarda saniyelerle ölçülmektedir.
Müfredat konuları tesis risklerini de içerecek şekilde olan Temel Yangın Eğitimi;
Bir kapalı alan yangınında risklerin ne olduğu, yangının nasıl ve hangi yöne büyüyeceği, alınması gereken ilk önlemler, ilk müdahale usulleri ve portatif tüp kullanımı ile hayatın idamesi veya korunması hakkında bilgi vermektedir.
30 (otuz) kişilik gruplara maksimum 1 (bir) gün teorik (asgari 4 saat) ve 1 (bir) saat fiili olarak verilmektedir.
Eğitim tamamlandığında, eğitime katılan tüm personele Temel Yangın Eğitimi Katılım Belgesi verilir.
Teori eğitimi esnasında yangınlara ilk müdahale usulleri, portatif tüp kullanımı ve K sınıfı yangın (kızartma yağ tavası yangınları) konusunda da bilgi verilecek olup, bu husus fiili eğitim aşamasında tekrar gösterilecektir.
Temel yangın teknikleri eğitimlerinin fiili aşaması 1 m2 yüzey alana sahip bir tank üzerinde B sınıfı (akaryakıt) yangına portatif yangın söndürme cihazları (CO2, HALOCARBON ve Kuru Kimyasal Toz) ile söndürme teknikleri verilir.
Yangın Eğitim Konuları
Yangın
Yangın Çeşitleri
Yangın Söndürücüler
Otomatik Yangın Söndürücüler
Söndürme Yöntemleri
Yasal Şartlar
Yangın Söndürücülerin Yerlerinin Belirlenmesi
Ekiplerini Kurulması ve Görev Tanımları
Tatbikat Planlama, Senaryo Hazırlama
Tatbikat
İLGİLİ MEVZUAT VE STANDARDLAR
Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik
National Fire Protection Association (NFPA) Standardı
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü
Parlayıcı, Patlayıcı, Tehlikeli ve Zararlı Maddelerle Çalışılan İşyerlerinde ve İşlerde Alınacak Tedbirler Hakkında Tüzük
Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Çalışanların Korunması Hakkında Yönetmelik
İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik
Sivil Savunma Kanunu ve İlgili Yönetmelikler